Faceți căutări pe acest blog

BINE ATI VENIT IN LUMEA NEBUNA A ROCK - ULUI

joi, 7 ianuarie 2010

Biografie METALLICA

Metallica este de departe cea mai buna si cea populara formatie heavy metal a anilor 80.

Cine ar fi crezut ca pe 28 octombrie 1981, atunci cand bateristul Lars Ulrich s-a alaturat lui James Hatfield (chitara si voce), va incepe o adevarata saga?

Cei doi au inceput sa inregistreze la un radio ieftin piese facute impreuna. James se ocupa de voce, chitara si bass in timp ce Lars batea constiincios de tobe. Pentru a deveni o formatie adevarata, prietenul si colegul de camera a lui Hatfield, Ron McGowney, a luat bassul iar Dave Mustane lead-guitar-ul.

Cei patru au auzit numele Metallica la un prieten al lui James, Ron Quintana. Acum, cu o trupa completa si un nume pe masura incep sa cante in deschidere la trupe consacrate, Saxon fiind una din ele. Au devenit repede renumiti in muzica underground, publicul din Los Angeles si New York fiind foarte receptiv la felul lor de a canta.

Nemaisuportand conflictele dintre James si Dave Mustane McGovney decidse sa paraseasca trupa. Cautand alt basist, Metallica l-a inalnit pe Cliff Burton care a acceptat sa intre in formatie. Convinsi de Cliff, James, Ulrich si Dave Mustane s-au mutat in San Francisco.

Metallica si-a facut foarte repede un nume pe scena Trash si s-a remarcat prin show-uri incendiare.

Ajunsa in Rochester, New York trupa ii intalneste pe sefii labelului Megaforce Records, Jon si Marsha Zazula, iar dupa cateva discutii semneza un contract.

In New York Dave Mustane nu poate rezista tentatiilor si incepe sa aiba probleme cu alcoolul, motiv pentru care este dat afara din formatie si inlocuit cu chitaristul Kirk Hammett.

Mustane isi va creea prorpia formatie de succes - Megadeth, dar intr-un interviu sustine ca totusi visul sau ar fi fost sa ramana alaturi de trupa in care si-a inceput cariera. Kirk Hammett, un elev al lui Joe Satriani (chitarist al carui elev a fost si Steve Vai) aduce propriul sau stil in formatie, destul de diferit de cel al lui Dave Mustane, fapt ce iese in evidenta dupa aparitia albumului Ride The Lightning.

Primul lor material, Kill’em All a aparut in 1983. Nu a avut un succes enorm dar a creat un grup de fan loiali. Un an mai tarziu a aparut Ride The Lightning, un album cu piese mai lungi si mai elaborate, peste cele de pe Kill’em All.

Probabil principalul element care a contribuit la succesul acestuia a fost melodia Fade To Black, un track mai lent, cu un mesaj mai adanc, pe care unii au considerat-o un indemn la sinucidere. Fade to Black este primul cantec mai lent, urmat the Welcome Home(Sanitarium) sau One care ii va deosebi pe cei de la Metallica de celelalte formatii trash ale momentului.

Dupa ce semneaza cu una din cele mai importante case de discuri de atunci - Elektra Records, trupa scoate la rampa albumul Master Of Puppets care este considerat de multi ca fiind cel mai bun album Heavy Metal al tuturor timpurilor.

Datorita faptului ca nici un single nu a fost extras de pe album melodiile sunt difuzate rar, dar formatia reuseste sa ajunga in topuri datorita turneului lor: Damage Inc.

Din cauza problemelor cu alcoolul cei patru isi capata porecla “Alcooholica”. Acesta este considerat un motiv de mandrie, iar alcoolul devine o importanta parte din viata si din modul lor de a concerta.

Pe 27 septembrie 1986, trupa primeste o lovitura grava, basistul Cliff Burton moare intr-un accident de masina. Viitorul lor era pus sub semnul intrebarii datorita acestei pierderi care i-a lovit pe neasteptate. Stiind ca Burton nu ar fi dorit ca Metallica sa “moara” ei incep foarte repede sa caute un nou basist.

Doua saptamani dupa inmormantarea lui Cliff, Jason Newsted s-a alaturat oficial formatiei pe 28 Octombrie 1986. Vechii membri au incercat sa-i testeze rabdarea nou-venitului jucandu-i multe farse si tratandu-l ca fiind inferior lor.

Dupa ce au terminat turneul alaturi de nou lor basist au lucrat pentru scurt timp la EP-ul Garage Days Re-Revisited. Acesta a fost facut pentru a testa noul studio facut de ei dar si calitatile de basist ale lui Jason Newsted.

In anul 1988 trupa a inregistrat “And Justice For All” un material ce continea unele din cele mai complexe melodii cantate vreodata de Metallica. Acesta este primul album de studio lansat dupa moartea lui Cliff Burton.

Desi pe spatele albumului este trecut numele basistului Jason Newsted linia de bas se aude foarte putin pe acest album. Bateristul Lars Ulrich spune ca acest lucru a avut loc datorita faptului ca Jason nu s-a prezentat la sesiunile de inregistrari si nu a avut un cuvant de spus vis-a-vis de mixarea finala a albumului.

Anul 1991 a fost anul in care Metallica a lansat cel mai popular album al lor numit chiar “Metallica” (cunoscut de fani sub numele de Black Album). O mare parte din inregistrari au fost filmate pentru a face un documentar despre ei numit : “A year and a half with Metallica”.

Cel mai mare hit al lor “Enter Sandman” a devenit a devenit foarte cunoscut - pe aceasta piesa isi faceau intrarea luptatorii de wrestling si jucatorii de baseball. Acesta a fost singurul album al celor de la Metallica care s-a vandut pana la epuizare.

In anul 1995 dupa o pauza bine-meritata formatia a inceput sa lucreze la albumul “Load” care dupa un an a fost terminat. Initial se voia ca acest material sa fie format din doua parti, dar in final s-a hotart ca vor fi doua albume: Load si Reload.

Aceste albume au reprezentat o schimbare importanta in stilul muzical al celor de Metallica. In 1996 toata trupa s-a tuns, acest lucru devenind un motiv de amuzament pentru ziaristi si pentru prietenii lor de la formatia “Alice In Chains”. Schimbarea de stil nu i-a impresionat pe fani si nici vanzarile nu au fost pe masura, ele fiind mai scazute decat la ultimele trei albume.

In 1998 Metallica a reinceput sa cante cover-uri care au fost introdu-se pe un dublu-cd: Garage Inc. Ei canta melodii ale celor de la Black Sabbath, Thin Lizzy, Mercyful Fate dar si alte melodii care nu ii reprezinta.

In martie 1999 primarul orasului San Francisco a proclamat oficial ziua “Metallica”. O luna mai tarziu Metallica inregistreaza cateva melodii cu orchestra simfonica din San Francisco alaturi de care au un oarecare succes.

Unul din evenimentele care a scazut popularitatea formatiei foarte mult a fost scandalul Napster. Atunci cand Lars Ulrich a gasit pe acest site un demo al melodiei “I Disapear” care nu aparuse inca pe piata hotaraste sa porneasca un razboi impotriva acestui site si a utilizatorilor sai inchizand in jur de 300.000 de conturi ale celor care publicau melodii Metallica.

In timp ce-si faceau planuri pentru realizarea unui nou material, in anul 2001, Jason Newsted paraseste formatia spunand ca si-a facut prea multe probleme cantand muzica pe care o iubeste. Dupa mai multe interviuri Newsted dezvaluie ca motivul plecarii sale a fost proiectul sau personal Echo Brain pe care Hatfield il dezagrea.

In 2003 Metallica l-a gasit pe actualul basist Robert Trujillo care lucrase anterior cu Ozzy Osbourne. Metallica scoate al 8 lea album de studio care ajunge pe primul loc in topuri. Acesta promoveaza un sunet mai metalic, mai neprelucrat ca un raspuns la criticile fanilor.

Tot in acelasi an a aparut un documentar despre trupa care scotea la iveala toate tensiunile dintre membrii trupei si cum acestia au reusit sa treaca peste ele. In final acest film-documentar a avut efectul scontat – promovarea albumul St. Anger.

Pe 16 Februarie 2006 trupa a anuntat oficial oprirea colaborarii cu producatorul Bob Rock alaturi de care au fost de la aparitia celor mai de succes album al lor “The Black Album”.

Locul sau va fi preluat de Rick Rubin care a mai colaborat cu Red Hot Chili Peppers, Audioslave, Weezer, Slipknot, System Of A Down, Slayer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu