Faceți căutări pe acest blog

BINE ATI VENIT IN LUMEA NEBUNA A ROCK - ULUI

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Biografie LED ZEPPELIN

Led Zeppelin a luat nastere din cenusa formatiei The Yardbirds. Jimmy Page s-a alaturat formatiei spre sfarsit, jucand un rol important in ultimul lor album (Little Gems - 1967), care a inclus unele parti la chitara ale lui John Paul Jones. In vara lui 1968, Keith Relf si James McCarty au plecat de la The Yardbirds, lasand lui Jimmy Page si Chris Dreja (chitara bass) drepturile asupra numelui formatiei si obligatia unui nou tur in toamna aceluiasi an. Page a pornit cautarile pentru un nou vocalist si baterist. Initial, a dorit sa-l ia pe Terry Reid si pe bateristul formatiei Procol Harum, B.J. Wilson, dar nici unul dintre acestia nu s-a putut alatura formatiei. Reid a sugerat sa-l contacteze pe Robert Plant, care canta cu o formatie numita Hobbstweedle. Dupa ce l-a auzit cantand, Plant l-a rugat pe Page sa se alature formatiei. In aceasi luna Chris Dreja a renuntat la noul proiect.

Dupa plecarea acestuia, John Paul Jones s-a alaturat formatiei ca bassist. Plant i-a sugerat lui Page sa-l coopteze pe John Bonham, bateristul fostei formatii a lui Plant, The Band Of Joy. Bonham a trebuit convis sa se alature formatiei, datorita faptului ca era deja curtat de alti artisti, care ii ofereau mult mai multi bani. In septembrie, Bonham s-a decis sa se alature formatiei. Sub numele de The New Yardbirds, formatia si-a indeplinit datoriile lasate de fosta formatie Yardbirds la sfarsitul lunii septembrie. In luna urmatoare, au inregistrat albumul de debut in mai putin de 30 de ore. Tot in aceasi luna, formatia si-a schimbat numele in Led Zeppelin.

Formatia si-a asigurat un contract cu Atlantic Records in Statele Unite inainte de sfarsitul anului. La inceputul anului 1969, Led Zeppelin a pornit in primul lor turneu american, care a pavat calea pentru albumul lor de debut. La doua luni de la lansare, Led Zeppelin I a urcat in U.S. Top Ten. Tot in anul 1969, formatia a plecat in turneu in Anglia si SUA. In timpul petrecut pe drum, au inregistrat piesele pentru cel de-al doilea album al lor, Led Zeppelin II, care a fost lansat in Octombrie 1969. Ca si albumul precedent, Led Zeppelin II a fost un succes instant, fiind in topuri timp de doua luni de la lansare si petrecand sapte saptamani pe primul loc. Albumul a ajutat la consolidarea renumelui formatiei, iar trupa a petrecut urmatorul an in turnee. Sunetul formatiei a castigat in profunzime cu noul album - Led Zeppelin III. Lansat in Octombrie 1970, albumul e presarat de influente folk britanice. Pasiunea formatiei pentru folk si mitologie s-a observat si in al patrulea album al lor, Led Zeppelin IV, lansat in 1971. Acest album a avut parte de diversitate muzicala, de la rockul zdrobitor al melodiei “Black Dog” la folkul din “The Battle Of Evermore”, la fel si Stairway To Heaven, care a format podul dintre cele doua genuri. Stairway To Heaven a fost un hit instant la radio, pana la urma devenind cel mai de succes cantec din istoria radioului; cantecul nu a fost lansat ca single vreodata. Desi albumul nu a ajuns pe locul I in SUA, Led Zeppelin IV a fost cel mai bun album din toate timpurile, vanzarile ajung la 16 milioane de copii in urmatoarele doua decenii si jumatate.

Led Zeppelin au pornit in turnee ca sa promoveze albumele III si IV, dar au sustinut mai putine concerte decat la celelalte turnee, concentrandu-se mai mult asupra spectacolelor in orase mari.
Lansat in 1973, Houses Of The Holy continua experimentele muzicale ale formatiei, ce cuprind influente funk sau raggae alaturi de rockul si folkul specific formatiei. Succesul albumului Houses Of The Holy a pus la cale un turneu prin SUA care a doborat recorduri de box-office, multe dintre ele fiind detinute de formatia The Beatles.

Concertul de la Madison Square Garden din luna iulie a fost folosit pentru realizarea filmului The Songs Remains The Same, care a fost lansat trei ani mai tarziu. Dupa turneul din 1973, Led Zeppelin a petrecut un an calm in 1974, fara concerte sau albume noi. In schimb, au stabilit propria casa de discuri, Swan Song, care a lansat, pe langa albumele urmatoare ale formatiei, si albume ale lui Dave Edmuns, Bad Company, The Pretty Thing, etc. Physical Graffiti, un album dublu lansat in 1975, a fost primul lansat de Swan Song. Albumul a fost un succes imediat, urcand in topuri atat in SUA cat si in Anglia. Led Zeppelin au lansat intr-un turneu major in SUA, dar totul a fost anulat in momentul in care Robert Plant si sotia sa au suferit un accident major de masina in timpul vacantei lor in Grecia, iar turneul a fost anulat pentru recuperarea lui Plant.

Led Zeppelin s-a intors in 1976 cu albumul Presence. Desi albumul a debutat pe primul loc in topurile din SUA si Anglia, aprecierile nu au fost calduroase, in comparatie cu primirea filmului The Song Remains The Same, care a fost lansat in toamna anului 1976. Led Zeppelin s-au intors pentru un turneu in America in primavara anului 1977. Dupa cateva luni, fiul de 6 ani al lui Plant, Karac, a murit din cauza unei infectii la stomac. Led Zeppelin au anulat imediat restul spectacolelor, dand nastere zvonurilor despre viitorul formatiei. Pentru o vreme, s-a crezut ca Led Zeppelin s-a destramat. Robert Plant si-a petrecut timpul in izolare, pana la sfarsitul verii lui 1978,cand au inceput inregistrarile la studiorile Polar din Suedia. Un an mai tarziu, formatia a cantat in cateva turnee scurte in Europa, in Suedia, Germania, Olanda si Belgia. In august 1979, Led Zeppelin a tinut doua concerte mari la Knebworth; acestea au fost ultimele concerte pe pamant englezesc.
In Through The Out Door, al 8-lea album al formatiei, a fost lansat intr-un final in 1979. A urcat imediat pe primul loc in Anglia si SUA. In mai 1980, Led Zeppelin pleaca in ultimul lor turneu european. In septembrie,au inceput repetitiile pentru un turneu american. Pe 25 septembrie 1980, John Bonham a fost gasit mort, dupa o betie crunta, a lesinat si s-a inecat in propria voma. In decembrie 1980, Led zeppelin au anuntat ca se destrama, din moment ce nu mai puteau continua fara Bonham.

Multi specialisti catalogheaza ca STARWAY TO HEAVEN este cea mai frumoasa balada-rock a tuturor timpurilor...................PAREREA MEA este ca .........NU AU GRESIT DE LOC !........


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu